هر کسب و کار نوپا برای شروع کار خود به سرمایه اولیه نیاز دارند، این موضوع استارتاپها را نیز در بر میگیرد. بسیاری از بنیانگذاران یافتن سرمایهی اولیه را کاری سخت و ناامیدکننده میدانند زیرا حوزه استارتاپها حوزه پرریسکی و خطرناکی است و آنها گمان میکنند اغلب سرمایهگذاران از این حوزه دوری میکنند.
اما باید گفت با دانش صحیح، بنیانگذاران میتوانند در مکانهای مناسب به دنبال نوع بودجه مناسب باشند و بدون نگرانی درباره هزینه راهاندازی استارتاپ، کار خود را شروع کنند.
سرمایهگذاران زیادی با شرایط متفاوتی وجود دارند که علاقهمند به سرمایهگذاری در کسب و کارهای آنلاین با فناوریها و تکنولوژیهای نوین، هستند.
کافیست با آنها آشنا شویم و شرایط سرمایهگذاری هرکدام را بدانیم.در این مقاله با سرمایهگذارانی آشنا خواهیم شد که بنیانگذاران استارتاپها و کسب و کارهای نوپا میتوانند با کمک آنها سرمایه مورد نیاز خود را فراهم کنند و دیگر نگرانی از بابت این موضوع نداشته باشند.
انواع سرمایهگذاران
وام بانکی
برخی کسب و کارهای کوچک برای کمک به هزینههای راه اندازی کسب و کار خود به دنبال وام بانکی هستند. بانکها سرمایهگذاران واقعی نیستند اما میتوانند سرمایه اولیه خوبی برای کسب و کارهای نوپا باشند. اما باید بدانید وامهای بانکی پس از مدتی نیاز به باز پرداخت دارند و شما باید هزینه آنرا بازگردانید.
نکتهی دیگری که باید در مورد بانکهای دولتی ذکر شود این است که در بسیاری از موارد محدودیتها و شرایط خاصی وجود دارد که ممکن است برای استارتاپها مشکلساز باشد. بنابراین، بنیانگذاران باید با دقت بررسی کنند و با تمام شرایط موجود آشنا شوند سپس برای گرفتن سرمایه از طریق وامهای بانکی اقدام کنند.
سرمایهگذاران فرشته(Angel Investor)
سرمایهگذار فرشته شخصی است که در یک کسب و کار نوپا و یا استارتاپها سرمایهگذاری میکند و سرمایه خود را برای کمک به راه اندازی یا گسترش استارتاپها در اختیار آنها قرار میدهد. سرمایهگذاران فرشته معمولاً افرادی هستند که پول نقد اضافی در دسترس دارند و به دنبال نرخ بازدهی بالاتر از سرمایه های سنتی هستند. سرمایهگذاران فرشته در ازای گرفتن بخشی از سهام استارتاپها نیازهای مالی آنها را تامین میکنند.
مزیت بزرگی که سرمایهگذاران فرشته دارند این است که بر خلاف وامهای بانکی، مبلغ سرمایهگذاری شده در صورت عدم موفقیت در استارتاپ نیازی به بازپرداخت ندارد. همچنین آنها کسب و کارهای نوپا را به خوبی درک میکنند و متوجه ریسک بالای استارتاپها هستند بنابراین نگاهی بلند مدت به آنها دارند و به دنبال نتیجهی زود هنگام نیستند.
باید گفت سرمایهگذاران به عنوان شریک استارتاپها به حساب میآیند بنابراین میتوانند نظرات خود را در مسیر حرکت با اعضای تیم ستارتاپی در میان بگذارند این موضوع به این معناست که سرمایه گذار فرشته میتوانند در مورد نحوه اداره کسب و کار با سایر اعضا مشورت کنند. همچنین اینگونه سرمایهگذاران در سود استارتاپ شریک خواهند بود، در صورتی که وامهای بانکی دیگر در سود شریک نخواهند بود.
استارتاپها میتوانند از روشها زیر به سرمایهگذاران فرشته دست پیدا کنند:
- خانواده و دوستان: این منبع تا حد زیادی متداولترین منبع بودجه برای استارتاپها است که نیازمند سرمایه اولیه برای راه اندازی کسب و کارها هستند. آنها اساساً روی ایده سرمایهگذاری میکنند، و مهمتر از همه این که این افراد، شما را از قبل میشناسند بنابراین بیشتر از همه شما را دوست دارند و به شما اعتماد دارند بنابراین راحتتر از سایر افراد برای سرمایهگذاری شما اقدام خواهند کرد.
- افراد ثروتمند: منبع خوب دیگر تاجران موفق، پزشکان و… هستند که دارای سرمایه بالایی هستند. این افراد نیز گزینههای مناسبی برای سرمایهگذاری در استارتاپها هستند.
- گروههای سرمایهگذاران فرشته: گروههای فرشته روزانه در حال افزایش هستند. آنها محبوبتر و سازمان یافتهتر از دوستان و افراد ثروتمند هستند. آنها مجموعهای از سرمایهگذاران فرشته هستند که برای سرمایهگذاری در استارتاپها و کسب و کارهای نوپا با هم متحد میشوند. این امر آنها را قادر میسازد تا با اطمینان بیشتر و مبلغ سرمایه بیشتر به کسب و کارهای نوپا کمک کنند.
سوالاتی که بهتر است از سرمایهگذاران فرشته پیش از آنکه همکاری صورت بگیرد پرسیده شود:
- آیا شما انتظار بازگشت سرمایه خود را دارید؟ اگر بله چند درصد؟
- انگیزه شما برای این کار چیست؟
- در این صنعت تجربه و یا تخصص دارید؟
- آیا استارتاپ ما نیازهای شما را برآورده میکند؟
سرمایهگذاران خطرپذیر(Venture Capitalists)
سرمایهگذار خطرپذیر (VC) یک سرمایهگذار خصوصی است که سرمایه کسب و کارهای نوپایی را که دارای پتانسیل رشد بالایی هستند اما به بازارهای سهام دسترسی ندارند، در ازای بخشی از سهام فراهم میکند و مانند سرمایهگذاران فرشته در صورت عدم موفقیت، هیچ تعهدی برای بازپرداخت سرمایه وجود ندارد.
به اینگونه سرمایهگذاران، خطرپذیر گفته میشود زیرا با وجود احتمال بالای شکست استارتاپها، حاضر به سرمایهگذاری در این حوزه هستند. البته باید بدانید این نوع سرمایهگذارها معمولاً با شرکتها و استارتاپهایی همکاری میکند که دارای یک طرح تجاری مستحکم هستند و یا قبلاً تاحدی موفقیت خود را نشان دادهاند. سرمایهگذاران خطرپذیر به ندرت در استارتاپهایی که بسیار خطرناک تلقی میشوند سرمایهگذاری میکنند.
به یاد داشته باشید هنگام کار با یک سرمایهگذار خطرپذیر، ایجاد یک قرارداد مشارکتی دقیق که حقوق و انتظارات هر یک از طرفین به طور کامل در آن قرار دارد، آماده کنید.
اغلب سرمایهگذاران خطر پذیر در ساخت و گسترش کسب و کارهای نوپا تجربه دارند، در نتیجه میتوان از تخصص و تجربیات آنها در جهت موفقیت استفاده کرد. آنها میتوانند در ایجاد تعین استراتژیها، کمکهای فنی و… برای موفقیت در کسب و کار کمک کنند.
اما باید گفت سرمایهگذاران خطر پذیر بخش عمدهای از سهام استارتاپ را خواهند گرفت و این بدان معناست که آنها به عنوان شریک شما، حق تصمیمگیری و تا حدی کنترل استارتاپ را دارند.تفاوت قابل توجه سرمایهگذار خطرپذیر و فرشته این است که سرمایهگذار خطرپذیر ریسک بیشتری را میپذیرد و مبلغ بالاتری را برای استارتاپها در نظر میگیرند.
سرمایهگذارانی که کارآفرینان باید از آنها دوری کنند:
همهی سرمایهگذاران مانند یکدیگر نیستند، بنابراین مهم است که سرمایهگذاران را با دانش قبلی و دقت فراوان انتخاب کنید و مورد بررسی دقیق قرار دهید.
سوابق، ارزشها و سبک مدیریت سرمایهگذاران را بررسی کنید. به یاد داشته باشید وارد یک رابطه طولانی مدت خواهید شد، بنابراین زمان لازم را بگذارید تا در این مرحله مرتکب اشتباه نشوید زیرا استارتاپهای زیادی به دلیل مشکلاتی که با سرمایهگذار خود پیدا کردند با شکست رو به رو شدند.
از سرمایهگذارانی که سعی دارند در کلیه تصمیمات استراتژیک شرکت و مدیریت کامل آن اظهار نظر کنند و تصمیم نهایی با آنها باشد، خودداری کنید زیرا آنها به عنوان بخشی از سهامداران استارتاپ هستند و میتوانند مانند سایرین تنها به عنوان مشاور و راهنما نظرات خود را بیان کنند. بسیاری از آنها درباره حوزهای که استارتاپ در حال فعالیت است دانش کافی را ندارند و ممکن است تیم را به سوی مسیر اشتباه سوق دهند.
مراقب کسانی باشید که خود را سرمایهگذار مینامند اما در واقع سرمایه لازم برای سرمایهگذاری در استارتاپ شما را ندارند و همچنین کسانی که هیچ دانش و با تجربهای در حوزه کاری شما ندارند.
همچنین از سرمایهگذارانی که میخواهند قراردادهای طولانی با بندهای مبهم ببندند دوری کنید، زیرا آنها تنها به دنبال منافع خود هستند و با گمراه کردن شما به خواستههای خود خواهند رسید.
چگونه بهترین سرمایهگذار را پیدا کنید؟
به جای اینکه منتظر بمانید تا سرمایهگذاران به سمت استارتاپ شما کشیده شود، وقت بگذارید و با گفتگو با سرمایهگذاران مختلف با آنها آشنا شوید. در رویدادهایی که سرمایهگذاران برگذار میکنند شرکت کنید تا به راحتی با سرمایهگذاران حوزه فعالیت خود ارتباط برقرار کنید. تماس یا ایمیل بدوه آشنایی قبلی معمولاً بیفایده است و نتیجه نخواهید گرفت.
قبل از مراجعه به سرمایهگذاران شرایط مورد نظر خود را با جزییات در قالب یک فایل آماده کنید تا سرمایهگذار با جزییات کار شما آشنا شود و بتواند به درستی تصمیم بگیرد.
حرف آخر
همانطور که در بالا مشاهده میکنید ، انواع بسیار متنوعی از سرمایه گذاران برای تأمین بودجه کسب و کارهای نوپا وجود دارند. برخی از آنها در مراحل و دورههای تأمین مالی که در آن سرمایه گذاری میکنند بسیار متخصص هستند و برخی دیگر دانشی در این زمینه ندارند.
از آنجایی که در بهترین حالت استارتاپ شما رشد خواهد، منابع مختلف سرمایه برای تقویت و رشد استارتاپ در آینده لازم خواهد بود بنابراین سعی کنید آنها را به خوبی بشناسید و با شرایطشان آشنا شوید.
بهتر است بدانید برای راحتی و سرعت بخشیدن به کار شما مراکز حمایت از استارتاپهای زیادی مانند استارتاپ استودیوها به وجود آمدهاند تا بهترین و مناسبترین سرمایهگذار را برای استارتاپ شما پیدا کنند تا دیگر نگران پیدا کردن سرمایه نباشید و زمان خود را صرف پیدا کردن سرمایهگذار نگذارید.
شما تجربهای در زمینه همکاری با سرمایهگذاران دارید؟ از نظر شما مشکلات همکاری با سرمایهگذاران چیست؟